Info hundar och sommarvärme

En hund bör dricka 0,5 dl vatten/kg hund och dygn.

Enligt Agrias skadestatistik har 46 hundar dött i sviterna av värmeslag de senaste sju åren, i snitt cirka 7 hundar per år. Mörkertalet är stort.

Värmereglering hos hundar
Hundar kan inte reglera värme som vi människor. De kan inte svettas genom huden som vi kan. Hundar reglerar sin kroppstemperatur genom att andas ut varm luft, flämtar. Hunden andas med öppen mun och tungan brukar hänga utanför. De andas snabbt. Det brukar kallas att hunden hässjar.

Har hundar svettkörtlar?
Veterinärerna är inte helt överens. En del säger att hundar inte har svettkörtlar medan andra veterinärer säger att hundar har några få svettkörtlar. Bäst är att utgå ifrån att hundar inte har några svettkörtlar, tycker jag.

Vad är väldigt varmt för en hund?
Det finns ingen gräns för hur hög kroppstemperatur en hund med värmeslag kan få, men det finns en gräns för vad organen i kroppen klarar av, 42,8° C. Om temperaturen stiger över 42,8° C dör hunden. 

Värmeslag
Ofta drabbar värmeslag hundar som får sitta länge i en bil i solsken. Även hundar som har vistats länge ute i solen men som inte har kunnat ta sig till skuggan, kan få värmeslag.

Vissa hundar är känsligare än andra för värme. Till exempel bulldog och mops, valpar, äldre hundar, överviktiga hundar, de med tjock päls, hundar med hjärtproblem, hundar som står på vissa mediciner såsom Levaxin (ämnesomsättningsförhöjande).

Det har även förekommit att hundar som badats till exempel inför en utställning och sedan fönats under en längre tid också har blivit för varma.

Under förmiddagen, när en bil står i sol/halvskugga och det är 20 grader C utomhus, kan innertemperaturen i bilen snabbt stiga till 47 grader C. Därför – lämna aldrig hunden i bilen en längre tid utan uppsikt! Hundens normala kroppstemperatur är 38-39 grader C. Vid 41 grader C mår hunden riktigt dåligt.

Symptom på värmeslag
Hässjar (hunden andas mycket hastigt, flämtande med öppen mun), dreglar, blir yr/förvirrad/vinglig, torra (klibbiga) slemhinnor i munnen, hög puls. Vid riktigt allvarliga fall, andningssvårigheter, kräkningar och koma (medvetslöshet).

Åtgärder vid värmeslag
Den viktigaste behandlingen är att sänka kroppstemperaturen.

  1. Lyft hunden och lägg hunden på sidan på gräsmatta eller annan plan mark. Huvudet får inte vara högre än kroppen, ifall hunden måste kräkas. Om hunden kräks kan det täppa till andningsvägarna om hunden ligger högt med huvudet.
  2. Tag hunden till skugga. Ventilation (blåst) är viktigt.
  3. Om du har en febertermometer till hands, tag tempen på hunden. Viktigt att få ner hundens temperatur – sakta men säkert. Normal temp är 38.39 grader C.
  4. Använd blöta handdukar, lägg dem i ljumskarna, runt huvudet/halsen, runt trampdynorna. Handdukarna måste bytas ofta och kylas ner igen. Massera gärna benen för att stimulera blodcirkulationen. Har du en Articare kylpåse i bilen (finns i vår Akutväska, Tös Hundapotek), aktivera den genom ett snabbt skakande av påsen – kylan kommer omedelbart. Viktigt att lägga en handduk/tyg på hunden först så att kylpåsen inte ligger direkt mot pälsen.
  5. Isbad rekommenderas inte. Det ger sammandragning av blodkärlen och skakningar/kramper i musklerna vilket hindrar nedkylningsprocessen.
  6. När kroppstemperaturen kommit ned till 39,5 grader C, sluta avkylningen av hunden. Om hunden fortsätts kylas ner kan det ge andra skador på hunden.

Varför veterinärbesök – om hunden kroppstemperatur åter är normal?
Om hunden råkat ut för värmeslag/solsting, kan inre organ, som lever och/eller njurar tagit skada. Detta kan kontrolleras via blodprov hos veterinär. Hunden kan också behöva få dropp.

Tips – förebygga värmeslag
Ha alltid vatten med dig till hunden i bilen. Ha gärna en Akutväska med också. Om du måste ha hunden ensam i bilen, se till att bilen står i skuggan och har nedvevade rutor.

Ta det extra lugnt med hundpromenader under riktigt varma dagar. Undvik promenader mitt på dagen när det är som varmast.

Undvik träning. Även extremt vältränaden hundar kan få värmeslag. Chansa inte.

Mina källor:

vet Anna-Karin Andersson Langren, vet Ylva Trygger, vet Christophe Bujon, Agria, Folksam, Svenska Brukshundklubben. 

Sommarhälsningar, Ann Bubère

Erbjudande juni 2013:
25 % rabatt på våra kylvästar ifrån Ruffwear.

Erbjudande 20/5-20/6 2013:
25 % rabatt på våra Akutväskor.  

Ruffwear Kylväst SwampCooler

669:-

535:-

Läs mer

Akutväska Min Hund

599:-

479:-

Läs mer