Hundens jul

Julen är en lugnets och fridens högtid för människor och djur. Men för våra hundar är den också fylld med faror. Choklad, julmat, presentsnören och barnens leksaker kan julvovveorsaka mycket lidande för våra fyrfotade vänner.

Alla vill vi ha en fridfull och harmonisk jul. Se därför till att förebygga några av de faror som finns i våra hem.

Kom ihåg hundens rutiner
Hundar är vanedjur och det är viktigt att de även under julen får ha sina rutiner. Självklart ska de ha de vanliga promenaderna. Det är dessutom skönt för oss människor att komma ut i friska luften och skaka ner skinkan och gröten.

Ledigheten är också ett bra tillfälle att vara litet extra aktiv med din hund. Kalle Anka och julmiddagen kan avnjutas i lugn och ro om hunden fått en lång promenad och är trött och nöjd. Kommer det många julgäster är det bra om hunden får en egen vrå där den kan få vara i fred om den vill.

Ingen julmat till hunden
Julmaten är till för oss människor, hunden ska ha sin vanliga mat. Det mår den definitivt bäst av. Förutom att hundar blir sjuka av fet, salt mat, blir det du som får gå upp flera gånger mitt i natten för att rasta din magsjuka hund. Hunden ska aldrig äta ”F-ben”, det vill säga ben som börjar på F som fågel-, fisk- eller fläskben. Vill du ge hunden något extra gott, kan du ge den hundgodis i form av tuggben eller liknande.

Varning för choklad!
Choklad innehåller teobromin, ett ämne som är giftigt för hundar. Om hunden får i sig för mycket choklad kan den bli allvarligt sjuk och till och med dö av chokladförgiftning. Symptomen för chokladförgiftning är kräkningar, rastlöshet, mycket drägel, koordinationsproblem, muskelsvaghet, buksmärtor och kramper. De uppkommer cirka 4-24 timmar efter att hunden fått i sig chokladen.

Exempel:
Mörk choklad innehåller 4,5- 16 milligram teobromin per gram choklad.
Giftig dos är 20 milligram per kilo kroppsvikt. Dödlig dos är 90-250 milligram per kilo kroppsvikt.

Ha inte choklad eller annat godis framme så att hunden kan komma åt det! Om hunden ätit för mycket choklad ska du försöka ta reda på hur mycket den fått i sig. Kontakta sedan din veterinär eller, om kliniken har julstängt, Agrias telefonveterinär 0900-100 51 61. På Giftinformationscentralen kan du också få information på vardagar, övriga tider vidarekopplar larmtjänst på larmnummer 112 till Giftinformationscentralen.

Speciell ”hundchoklad” innehåller endast mycket små doser av teobromin och är sannolikt ofarlig i måttliga mängder.

Även pepparkakor, saffransbröd samt ojästa degar är direkt olämpligt för hundmagar.

Pynta hundvänligt
Julpynt kan vara farligt för din hund. Granen är både i sig själv och med sina dekorationer en fara för hunden. Granen kan välta över hunden vid alltför nyfiken inspektion: Se till att den står stadigt eller att hunden inte kan komma nära.

Hundmagen kan inte smälta granbarr och därför ska du dammsuga ofta under granen. Glittret, glaskulorna och det andra pyntet är inte heller bra för hundmagen, men det händer att den nyfikna hunden ger sig på dem ändå. Många tror kanske att oron för att hunden skulle äta upp julpynt är överdriven, men alla veterinärkliniker kan berätta om de mest konstiga saker som plockats ut ur hundmagar: valnötter, legobitar, leksaker ...

Tänk också på att en krossad glaskula kan ge elaka skärsår i tassarna.

Elektriska sladdar ska vara jordade och placerade så att de inte är lätta att komma åt. Stearinljus ska också vara placerade så att hunden inte kan komma åt dem. En ivrig hund kan lätt vispa ner ett tänt ljus och därmed orsaka eldsvåda. Skulle den få för sig att smaka på ljuset blir det ordentlig fart på magen! Räkna med att få gå upp och rasta hunden på natten!

Julklappssnören är en större fara för våra husdjur än vad många tror! De är både vassa och spännande. Om din hund får i sig dem kan de både snöra åt tarmarna och skära sönder dem med stora skadade tarmpartier som följd.

Julklappar till människor och hundar
Det är klart att du kan ge din hund en eller flera julklappar, men se till att det är hundsaker: en hundleksak, kanske hundgodis eller ett smaskigt tuggben.

Det finns aktivitetsleksaker där hunden får använda sin hjärna för att lösa problem av skiftande svårighetsgrad. Det är en jättebra julklapp som räcker länge och som stärker hundens självkänsla. Din lokala Zoo-affär har säkert ett urval.

Barnens julklappar i form av legobitar, pussel och annat smått är också sådant som veterinären då och då måste operera ur magen. Låt helst inte sådant ligga framme.

En bra idé är att ge hunden rikligt med motion och sin julklapp i form av ett tuggben före julklappsutdelningen, så den under tiden ni öppnar klappar och äter choklad i ljusens sken kan ligga avskilt och festa på sitt ben.

Vart vänder jag mig om olyckan är framme?
Många veterinärer har också helgledigt, men ofta kan ett kvalificerat råd per telefon hjälpa dig att avgöra om ditt djur behöver akut vård och hur sjukdomen kan behandlas.

Agrias Telefonveterinär håller öppet när många vanliga kliniker har stängt, det vill säga vardagar 16.00-24.00 och helger 07.00-24.00. Där kan du också få information om närmaste veterinär med akutmottagning. Samtalet kostar 25 kr oavsett längd och ersätts inte av försäkringen. Till Agrias Telefonveterinär kan alla djurägare ringa, oavsett om man har sitt djur försäkrat i Agria eller inte. Telefonnumret är 0900-100 51 61. Rådfråga alltid din veterinär innan du åker till kliniken, kanske kan han eller hon redan på telefon ge dig råd som gör att du slipper "fira" jul i väntrummet hos veterinären.

Kostnaden för att besöka veterinären under helger är mycket högre än på vardagarna.

Källa Agria djurförsäkring

Tillbaka till Läsvärt