Ta hand om din gamling

old_dog

En äldre hund blir lätt inaktiv med åldern och tar inte för sig på samma sätt som de yngre hundarna. Hur ska vi behandla vår gamla kompis för att den ska haett värdigt liv ända in i det sista?

Glöm inte bort din trogne kamrat de sista åren! Bara för att den inte längre orkar träna långa pass på brukshundklubben eller hänga med på fjällvandringen eller jakten, betyder de inte att hunden vill ligga hemma på soffan och sova bort 22 timmar av dygnets 24. En gammal hund blir lätt passiv om inte du som ägare gör den till en aktiv del i ditt liv. Risken för att hunden ska bli senil ökar också om den är passiv. En senil hund reagerar ofta långsamt, blir inåtvänd och gör tokiga saker som de aldrig gjort förut.

Gör saker tillsammans
Det finns många saker ni kan göra tillsammans trots att inte hunden längre orkar gå så långt. Ta med hunden när du åker hem till vänner eller bara ska ut på en kortare biltur. En äldre hund är ofta lugnare och är inte svår att ha med sig och ett avbrott från de vanliga rutinerna hemma kan vara en stor belöning för din hund. 

Låt hunden följa med dig till brevlådan för att hämta posten eller till tunnan för att slänga soporna. Lägg ett kortare spår i skogen eller var ute och lek med hunden på gräsmattan en stund förutom de vanliga promenaderna. Promenera gärna på mjuka underlag som till exempel i skogen eller på ängar, men gå hellre flera korta promenader än en riktigt lång.

Tänk dock på att inte göra hunden gammal i förtid genom att korta av promenaderna eller minska promenadtakten för tidigt. Ha uppsikt på hunden och var känslig för de signaler som hunden ger. Ju längre hunden kan hålla igång muskler och leder desto bättre! 

Syn och hörsel försämras
Med åldern försämras också syn och hörsel precis som på människor. Om din hund börjar höra sämre så använd ditt kroppsspråk för att få hunden att förstå vad du vill. Var övertydlig och bli inte arg för att hunden inte förstår vad du säger, det är en omställning även för hunden. Om hunden börjar se dåligt bör man inte möblera om hemma och ändra inte promenadvägen. 

En gammal hund får ofta lite sämre blodcirkulation och fryser därmed lättare. Då kan hunden behöva ett täcke när ni går ut och en varm gosig filt att ligga på när den ska sova. 

En fet hund mår inte bra
En hund som inte är riktigt i toppform har ofta ett behov av att känna sig trygg och vill inte gärna bli lämnad ensam. Skäm gärna bort din äldre hund med många mysstunder och extra godbitar. Ha dock hundens bästa för ögonen när du ger den extra mat och godis för en fet hund är inte en välmående hund. 

Fetma förkortar hundens liv och den orkar inte lika mycket som den skulle göra om den var smal. Det är inte heller bra för hundens leder att vara tjock.

När hunden blir äldre kan det vara bra att besöka veterinären för en seniorkontroll. Om hunden till exempel skulle bli stel, magra av, sluta äta, bli hungrigare än vanligt, bli matt i pälsen eller bli orkeslös ska du definitivt beställa tid hos veterinären för att utesluta sjukdom och spara hunden onödigt lidande.

Ett lyckligt slut
Att en gammal hund blir lite stel och skraltig är inget ovanligt men det finns en hel del saker som du som ägare kan göra för att ge hunden ett behagligt och lyckligt liv de sista åren. Om hunden till exempel får ont i lederna finns idag bra mediciner för att lindra smärtan. 

Det är också viktigt att du som ägare håller den i så bra kondition som möjligt och framförallt att den inte får bli fet. För att hunden också ska vara glad behöver den aktiveras och får inte bli en passiv inredningsdetalj i ditt hem. 

Var uppmärksam på när hunden inte längre orkar, när den inte längre vill och när den inte längre kan… 

Text: Sofie Lönn, Agria Djurförsäkring

Tillbaka till Läsvärt