Vintern är en härlig tid för hundar


mopsVintern är en härlig tid för hundar och människor, men den kan också vara väldigt besvärlig. Många mindre hundar fryser och kan behöva ett varmt täcke för att kunna hålla värmen.

Vi människor skyddar oss efter bästa förmåga med mössor, vantar och tjocka skor. Hundar däremot har bara sin päls och sina tassar. Därför behöver vi hjälpa dem när kylan blir för svår och snön för djup. Olika raser klarar av förklarliga skäl kylan olika bra. Storlek och pälsmängd är faktorer som självklart spelar in. Hundens hull hjälper till att hålla kylan borta. 

En mager hund fryser säkert litet mer än en lite mulligare. Därmed inte sagt att du skall göda din hund för vintern! En hund som bunden får vänta på matte eller husse utanför affären kan få urinvägsinfektion. 

Förfrysningsskador kan drabba hundar likväl som människor. ”Utstickande” kroppsdelar som öron, svanstipp och på hanhundar pungen är mest utsatta för kylan. Hundar som ”jobbar”, exempelvis jakthundar och draghundar behöver mer bränsle för att klara av sitt arbete vintertid. Här kan ett särskilt ”högprestanda”-foder vara ett alternativ i stället för att öka fodergivorna. Tänk bara på att foderbyten skall ske gradvis för att hundens mage skall vänja sig. Prata med din foder-handlare, de skall kunna svara på frågor om sådant. 

Ett särskilt hundtäcke är en bra hjälp för din hund och finns att köpa i välsorterade ZOO-affärer. Det är viktigt att det passar och täcket ska varken vara för stort eller för litet. Du säkert få hjälp att prova ut rätt storlek i affären. I samma affär kan du också köpa reflexer till din hund så att den syns i vintermörkret. Det finns reflexförsedda halsband, koppel och även täcken.

Hundars tassar klarar sig oftast bra. För dig som bor i tätort där det saltas mot halka är det viktigt att tvätta av tassarna ordentligt efter promenaden. Annars kan tassarna spricka och hunden får ont. Om detta ändå händer, finns det salvor att köpa som hjälper läkningen. Är det så kallt ute att din hund får köldkramp skall du naturligtvis inte ta ut den annat än för att rasta sig. 

Motionen får vänta till kylan släppt. Vad det gäller motion är det härligt för oss människor att åka skidor och naturligtvis skall hunden med på skidturen. Tänka bara på att när vi glider fram kan hunden ha det väldigt jobbigt i den djupa snön. Att ha hunden med i slalom eller snowboard-backen är ingen bra idé. Den kan komma i vägen för dig eller andra åkare och göra sig riktigt ordentligt illa. Den faran finns också om du tar med dig hunden på skridskoturen, där risk för skärsår uppstår. En riktigt blank och hal is medför också fara för hunden att halka och fläka sig. Åker ni på sjöar eller havet finns självklart drunkningsrisken både för dig och hunden, så var aktsam! 

Fortsätt att njuta av vintern men tänk på din fyrbenta vän när naturen visar sitt bistraste ansikte!

Källa: Agria Djurförsäkring

Tillbaka till Läsvärt