Sektioner

VILTSPÅR

Vad är Viltspår?

Vi lär hunden att ta upp och följa ett spår efter vilt. Det gör vi genom att dra en klöv från älg, råddjur, hjort eller vildsvin i ett spår där vi samtidigt droppar blod. I slutet på spåret ligger klöven. En del hundar tycker att det är lite skrämmande första gången de följer ett blodat spår. Men med stöd av sin förare så brukar det gå bra.  Ganska snart så brukar de flesta hundar spåra med glädje.

De första spåren lägger vi utan några svårigheter bara ett rakt eller lätt böjt spår. Efter hand så utökar vi spårlängden och lägger in svårigheter som hund och förare får lösa tillsammans. Att spåra är ett samarbete mellan hund och förare .

Vi går igenom skillnaden mellan viltspår för spårprov och verkligt eftersök på klövvilt.

Inga förkunskaper behövs, vi börjar från början. Vi håller till i skogen och mellan spåren så pratar vi spår och fikar tillsammans.

Med tanke på hur dagens viltspårkurser, som ofta är över en helg, tror vi att vi fyller ett tomrum där vi veckovis kan träna våra hundar i viltspårning där många svårigheter blir svåra tack vare att det är flera ekipage som tränar ihop. Detta ihop med en modern metodisk inlärning gör vår viltspårsektion, åtminstone lokalt, unik.